AĞRI
Doğu Anadolu’nun güzel şehri Ağrı Türkiye’nin en doğusunda yer almakla birlikte Türkiye’nin en yüksek noktasına da sahiptir. Ağrı ismi Türkiye’nin en yüksek noktası olan büyük Ağrı dağından gelmektedir. Bu dağ hakkında efsaneler vardır. İlin denize uzaklığı ve en büyük etken olan yüksekliğe paralel olarak kurak bir karasal iklim görülür. Ağrı ilinde tarihi eser olarak bir çok kale bulunur. Bunun nedeni sınır kenti olmasıdır.
NASIL GİDİLİR?
Ağrı’ya karayolu ve havayolu ile ulaşım mümkündür. Ağrıdan her gün belirli saat aralıklarıyla büyük şehirlere otobüs seferleri düzenlenmektedir. Ağrı çok uzak havayolu ile gitmek istiyorum diyorsanız o zaman Ağrı Ahmed-i Hani havalimanı tam size göre bir yerdir. Havaalanına ulaştıktan sonra belediye otobüsleri ya da ticari taksilerle şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunların dışında E-80 karayolu ile Ağrı’nın çevre illerine ve ilçelerine kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
AĞRIDA KONAKLAMA
Ağrıda farklı farklı şekillerde konaklama imkanı bulunuyor. Butik oteller, termal tesisler, yıldızlı oteller, yöresel pansiyonlar bulunmaktadır. Turistlerin gözdesi olan Doğubeyazıtta birçok butik oteller bulunmaktadır. Bölgenin yapısından dolayı yani kırsal oluşundan ötürü pek fazla otel bulunmamaktadır. Bizim karşımıza daha çok tarihi evlerin restore edilmesi ile oluşan güzel mekanlar çıkıyor. Ağrıda termal otellerde vardir. Bunlar genellikle Diyadin bölgesinde yer almaktadır. Bu termal oteller daha çok sağlık turizmi için kullanılmaktadır. En güzel konaklama mevsimi kış olan Ağrı’da yüksekliği sayesinde birçok kış sporu yapılabiliyor. Güneykaya Kayak Merkezi, amatör ve profesyonel seviyedeki kayak pistleri sayesinde hem kayağa yeni başlayanlar için hem de profesyonel bir şekilde kayakla ilgilenenler için muhteşem bir konaklama merkezidir.
GEZİLECEK YERLER
Doğu Anadolu’nun güzide turizm merkezleri arasında bulunan, tarihi güzellikleri ve eşsiz manzarası ile misafirlerini adeta büyülüyor. İshak Paşa Sarayı, Urartu Kalesi, Meteor Çukuru ve Kesişen Bahçesi görülmesi gereken mekanlardır. Hele de İshak Paşa Sarayında gün batımını izlemeden geri dönmeyin. Bu saray Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden önemli dokunuşlar taşır. Urartu kalesinin içerisinde Urartululara ait kalıntılar ve mezarlar bulunmaktadır. Meteor Çukuru, dünyadaki en büyük meteor çukuru olma özelliğini taşımaktadır. Keşişin Bahçesi, Aslı ile Kerem’in aşklarının filizlendiği yer olarak bilinir ve yemyeşil huzur dolu bir vahadır.
AĞRIDA NE YENİR?
Ağrı mutfağı yöreye özgün bir çok yemek türüne sahiptir. Bunlardan en lezzetli olanı “abdigör” Doğubeyazıt ilinin bir yemeğidir. Bu bölgenin bir diğer yemeği olan “halise” kırlarda yetiştirilen hayvanların lezzetli etleriyle yapılan bir tür güveçtir. Et yemeklerinden hoşlananlar için bunların dışında kuzu çevirme, buğulama, kelledoş, kavurma ve tandır iştah kabartıyor. El emeği ile yapılan peynirlerle yapılan yemek ve tatlılarda lezzetleriyle damaklarımızda tatlarını bırakıyorlar. “Çiriş ketesi” ile yenilen “rabepe” en çok tüketilen besindir. Her yemekten sonra canımız tatlı çeker. Ağrının bu lezzetli yemeklerini tattıktan sonra “murataga” adlı tatlıyı yemeden hiçbir yere ayrılmayın.