Sivas
Eski adıyla Sebastia olan Sivas, Anadolu’ya gelen tüm medeniyetlerin ortasında kalmış bir şehir. Bu yüzdendir ki, Sivas’ta arkeolojik kazılardan çıkan arkeolojik kalıntılar ve eserler, Dünya’nın her bir yerinden turistlerin ilgi odağı.
Sivas’a Nasıl Gidilir?
Sivas’a gitmek için demir yolunu, hava yolunu ve kara yolunu kullanabilirsiniz. Sivas’a giden uçak firmaları arasında THY, PEGASUS, ANADOLU Jet başta olmak üzere farklı havayolu şirketlerinin aktarmalı uçuşları ile Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Sivas’a Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerden tren seferleri düzenlenmekte olup, vaktiniz uygunsa şehirlerarası tren yolculuğu yapmanız önerilir. Sivas’a tüm illerden otobüs seferleri de mevcuttur. Sivas şehir merkezinde metro olmadığı için ulaşım taksi, otobüs ve minibüsler ile yapılmaktadır.
Sivas’a Ne Zaman Gidilir?
Karasal iklimin hakim olduğu Sivas ilçesinde, yazlar sıcak geçerken kışlar soğuk rüzgarlı ve yağışlı geçmektedir. Sivas’ı görmek dolaşmak ve tatil amacınız var ise, Sivas’a gitmek için en uygun zaman dilimi ilkbahar ve yaz ayları olacaktır.
Sivas’ta Alışveriş
Sivas diğer şehirlere göre daha küçük bir kent olduğu için, büyük çapta alışveriş merkezleri sınırlı sayıdadır. Ancak, şehirde yaygın olarak esnafların bulunması ile, Sivas’a özgü el işlemeciliği ve dokumacılığı gibi ürünleri alabilirsiniz. Sivas’ta sinemaya gitmek isteyenlerin ya da konserlerin yapıldığı yer olarak en büyük alışveriş merkezi Polat alışveriş merkezi gösterilebilir. Sivas’ta en ünlü meslek gümüşçülük olarak bilinir. Sivas’ta usta ellerden çıkan gümüş ürünleri, Sivas’a giden turistlerin gözlerini kamaştırmaktadır. Buna ek olarak, Sivas’ta kemik tarağı ve bıçağı hediyelik ürünleri yörenin vazgeçilmez değerlerindendir. Sivas’ta bulunan Osmanlıdan kalan medreselerin içerisinde bulabileceğiniz bu hediyelik eşyalar ile sevdiklerinizi mutlu edebilir, Sivas’tan kendinize bir hatıra gümüş eşyası alabilirsiniz.
Sivas’ta Ne Yenir?
Sivas mutfağı, Anadolu’da tüm medeniyetlerden iz taşıyan, yemek çeşitliliği bol olan bir mutfaktır. Sivas’a gittiğiniz zaman yemeden dönmemeniz gereken lezzetlerin başında ,madımak ve Sivas köftesi gelmektedir. Türk mutfağına özgün olan yemekten önce çorba içilmesi geleneği, Sivas’ta da bulunmaktadır. Sivas’ın yöreye özgü çorbalarından olan şalgam çorbası ve patates çorbasını mutlaka deneyin. Doğu Anadolu’da yaygın olarak görülen kete, lavaş, yufka ve kömbeyi Sivas’ta da bulabilir, tadına bakabilirsiniz. Yemekten sonra tatlısının tadına bakmak isterseniz, Sivas’ta yapılan hurma tatlısını mutlaka sipariş etmelisiniz. Sivas’ta bu lezzetleri en iyi nerede tadabilirim diye soracak olursanız, Aşçıbaşı, Bahçekapı Mangal Evi ve Sebatibey Restoran olarak öneri sunabiliriz.
Sivas’ta Gezilecek Yerler
Türkiye’nin dört bir yanının tarihi kalıntılara sahip olduğu kuşkusuz bir gerçek. Sivas’ta yapılan kazılarda ve bulunan eşyalarda, Selçuklu döneminden Osmanlı dönemine kadar insanlar ve yaşayışları hakkında bilgiler edinilmiştir. Arkeolojik kazılar sonucu bulunan eserlere ve hikayelere ilginiz var ise, Sivas’ta Çifte Minareli Medrese’ye mutlaka gitmenizi tavsiye ederiz. Dünyada bilinen en eski hastane olarak kayıtlara geçen Şifaiye Medresesi, Sivas’ta bulunmakta olup, devlet tarafından restore ettirilerek şu anda cafe olarak halkın beğenisine sunulmuş, farklı bir konsept hizmetidir. Şehrin gürültüsünden kaçmak isteyen, ailesi ile vakit geçirmek isteyen yöre halkının gittiği bir yer olan Gemerek Sızır Şelalesi’ne her yıl yüzlerce turist turlar ile gitmektedir. Gemerek Sızır Şelalesi’nde yenilen alabalığın tadını unutmayacağınıza emin olarak, doğa ve tertemiz suyun kenarında yılın tüm stresini atmamanız içten değil. Eğer, sedef egzama gibi rahatsızlıklarınız var ise, yöre halkının dillendirdiği ve şifası ile ünlü olan Kangal Balıklı Kaplıcası’na uğramanız sizin faydanıza olacaktır. Kangal Balıklı Kaplıcasının konaklama ücreti olarak 90-110 tl arasında değiştiğini de söylemekte fayda var.